Parketarstvo Parketing Maribor

Začeli bomo z izdelavo tlakov. Kolikšna naj bo višina za parket?

Začeli bomo z izdelavo tlakov. Kolikšna naj bo višina za parket?

talne-obloge-visina-parketa

Zelo pomembno vprašanje!
Tudi tu moramo upoštevati vaše želje. Poiskati moramo dimenzije parketa, ki bi se vašem prostoru najbolj prilegale. Če imate raje daljše dimenzije, morate upoštevati 22 mm višino oz. debelino parketa ali t.i. ladijskega poda. Vendar pozor! Zavedati se morate, da je les naraven material, zato bo večji in debelejši parket oz. ladijski pod med prehodnim obdobjem (poletje/zima) bolj deloval. To je potrebno upoštevati, in to naravno lastnost lesa vzeti v zakup. Tu seveda ni v ospredju samo prehodno vremensko obdobje in s tem menjava klime, pomembna je tudi ostala vlažnost. (O vlažnosti v 14. Vprašanju.) Če prostoru in vašemu okusu ustrezajo krajše dimenzije, je možnost nepredvidenih težav manjša.
Višina je zelo pomembna tam, kjer se polaganje parketa nadaljuje iz prostora v prostor, ali pri obnovi starejših stanovanj. Tu se namreč srečujemo z različnimi višinami. Že na podlagi predhodnega posvetovanja se lahko rešimo neprijetnih višinskih razlik, ki se rade pojavijo prav na prehodu iz prostora v prostor. S kombinacijo različnih debelin parketa ali kombiniranja z že obstoječim parketom lahko problem višinskih razlik v večini primerov uspešno rešimo.

POMEMBNO !

Če je debelina lam parketa 10 mm, to še ne pomeni, da je njegova življenjska doba krajša kot pri klasičnem parketu, katerega debelina je 22 mm. To pa zato, ker tanjše deščice (lam parket debeline 10 mm), nimajo utora in peresa. Glede življenjske dobe sta zato klasični parket (22 mm) in lam parket popolnoma enakovredna. Tudi klasični parket namreč lahko obnavljamo samo do utora in peresa, kar zopet pomeni le 10 mm lesa, ki ga lahko izkoristimo.
Vendar se zaradi tega ne obremenjujte. Omenili smo že, da parket ob pravilnem vzdrževanju doseže zelo dolgo življenjsko dobo.